Dragging elements onto a layout in PSE13?

Discussion in 'Learning Pad' started by kraftkris, Oct 30, 2015.

  1. gonewiththewind

    gonewiththewind I choose joy.

    Messages:
    10,884
    Joined:
    Dec 15, 2009
    This doesn't work for me in PSE 11 . . . no matter what I do, the element always goes to the center of the canvas. I'm wondering how you get this to work! LOL
     
  2. klee73010

    klee73010 I might have a thing for drummers

    Messages:
    5,472
    Joined:
    Apr 25, 2015
    This doesn't work for me in pse 12. Fyi. Your method of dragging from photo bin to my layout does place it in layer order as you suggested, but the size is still as big as the entire canvas. I can, as someone suggested, drag from one tab into my working project tab and get the designer-sized element, but lose the file name. I haven't decided if it's worth it yet, because sometimes I need the file names, and sometimes the method of getting from the element tab to my project tab takes longer than resizing it from the photo bin would have. Lol!

    Oh our different programs with our different quirks!!! Haha!
     
  3. Sokee

    Sokee What we do in life echoes in eternity

    Messages:
    6,207
    Joined:
    Dec 14, 2012
    I have PSE 8 and have not felt a need to upgrade
     
  4. kraftkris

    kraftkris Member

    Messages:
    109
    Joined:
    Jul 30, 2014
    Now that I've used the tip more often - it doesn't work consistently - and I cannot figure out why! It's frustrating!
     
  5. gonewiththewind

    gonewiththewind I choose joy.

    Messages:
    10,884
    Joined:
    Dec 15, 2009
    OK ~ glad to know it's not just me! LOL It's a computer program, so why does it act like a teenager, working sometimes and not others? Ha!
     
  6. ChristineElizabeth

    ChristineElizabeth New Member

    Messages:
    55
    Joined:
    Nov 6, 2015
    I've never been able to drag elements onto a layout :(
     
  7. cookingmylife

    cookingmylife Pizza would be my last meal, except ...

    Messages:
    5,791
    Joined:
    Aug 1, 2012
    I have PSE13 and until I upgraded from 11, I never had the problem of the element going onto the wrong spot/layer. Now I'm just used to it :( I've tried selecting the layer/layer icon spot before dragging up from the Photo Bin but as others said, it's sporadic. I too always drag UP from the bin so I can have the name of the item for credits. I have a script that makes my list for me and that's a godsend. Fortunately, my items never enlarge to 12x12 but they have always gone into the center. That's another reason I want the name of the element on its layer!
     
  8. rdjrneace

    rdjrneace Following the yellow brick road on foot

    Messages:
    1,538
    Joined:
    Dec 16, 2015
    I would love to hear more about the "script" that makes your list for you
     
  9. lorryfach

    lorryfach Likes to be chauffeured

    Messages:
    11,535
    Joined:
    Jul 13, 2011
    It's probably the Supply Tracker available here for free. It takes the names of each layer and puts them in a textbox so you can copy paste them into your credits. You can see such a list on my LO here.

    I also use Anna Forrest's credit tracker. Not free, but it doesn't rely on layer names and it can link up to the actual products. You can see what it does on the same LO I linked above. I use both so you can see which layers go to what while also not making people guess what the abbreviations are on the filenames.
     
    klee73010 likes this.
  10. Pups_r_Paps

    Pups_r_Paps Well-Known Member

    Messages:
    1,280
    Joined:
    Apr 10, 2015
    I have just upgraded to PSE14 and LOVE that I can create my own preset page sizes that can then be saved for use later. I frequently create ATC's so I now have a custom 3.5x2.5 page and another 2.5x3.5 page. Worth the price of admission in my estimation.
     
    bestcee likes this.
  11. weaselwatchr

    weaselwatchr Viva, Las Vegas!

    Messages:
    6,545
    Joined:
    Apr 13, 2013
    Woo hok someone whose pse is older than mine! Have have 6
     
  12. weaselwatchr

    weaselwatchr Viva, Las Vegas!

    Messages:
    6,545
    Joined:
    Apr 13, 2013
    I use supply tracker and I like it very much
     
  13. bestcee

    bestcee In love with places I've never been to

    Messages:
    18,399
    Joined:
    Dec 18, 2013
    Oh! I'll have to check that out!
     
  14. wombat146

    wombat146 Check out my kilt! And my turret!

    Messages:
    4,898
    Joined:
    Sep 26, 2011
    I have created a range of size 'templates' that are saved to my Desktop............ when I want to use a specific one I just open it and give it a new name........... leaving my 'template' blank :) (they are saved as PSD files btw.)
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 27, 2015
    lorryfach likes this.
  15. klee73010

    klee73010 I might have a thing for drummers

    Messages:
    5,472
    Joined:
    Apr 25, 2015
    I had 4 before 12. Lol. And I really want to try that supply tracker thing. Thanks for sharing that @lorryfach because I hadn't seen it before!
     
    lorryfach likes this.
  16. familyhistoryscrapper

    familyhistoryscrapper Once upon a time there was this dragon ...

    Messages:
    1,734
    Joined:
    Oct 26, 2014
    Here's what I discovered about dragging from the photo bin in PSE 13. NEVER had an issue with the layer going 'anywhere' until I started using 13. The BEST method I have found is when I drag something up from the photo bin I TRY and make sure when I DROP it that I am 'over' the item I want it to be (for instance if I want it for a photo square I make sure I let go while I'm hovering over the photo square). It still goes to the center and I have to move it, but MOST of the time with this method it actually does land above the layer I want it above or at least MUCH closer than if I just randomly let go with my mouse. Hope this makes sense as I was SO frustrated when I dragged something up and it just landed in between random layers.
     

Share This Page